Kung Fu staat ook wel bekend als een haast acrobatische vechtstijl. Talloze films (Martial arts films) stonden al in het teken van Aziatische vechters, die de harten van liefhebbers veroverden. Bekende Kung Fu acteurs zijn onder andere Bruce Lee en Chiu Chi Ling. Wat betekent Kung Fu? De letterlijke betekenis is “vaardigheid”. De Chinese vechtkunst is één van ’s werelds oudste vechtstijlen en werd in noordelijk China ontwikkelt door de Shaolin monniken in de meest bekende tempel van dat land; de Shaolin tempel. In het Kung Fu worden verschillende stijlen beoefend. Hoe kan jij Kung Fu gebruiken in de praktijk en welke voordelen biedt de vechtkunst? Laten we allereerst de voordelen van deze sierlijke vechtstijl eens onder de loep nemen.
Wat zijn de voordelen van Kung Fu?
De moderne mens denkt het goed voor elkaar te hebben. We hebben alles wat ons hartje begeert. Wat we echter vergeten is dat we hier keihard voor moeten ‘knokken’. We werken hard, komen niet aan voldoende slaapuren en hebben altijd haast. Logischerwijs kampen daardoor veel mensen met spanning, stress en zelfs burn-out klachten. Europa telt steeds meer jongeren die met dit soort klachten te maken krijgen. Daarbij komt ook nog eens dat we te weinig bewegen en over het algemeen ongezond eten. ’t Gevolg is dat we in een neerwaartse spiraal terecht komen. Kung Fu is de oplossing voor veel moderne problemen! Je kunt het zien als een instrument, waarmee je het lichaam en de geest traint. De voordelen zijn legio. Ook als beginnend beoefenaar van deze prachtige krijgskunst bouw je zelfvertrouwen op, krijg je meer energie en merk je al vrij snel dat je zelf de controle hebt over je geest én het lichaam. Mentaal wordt je gehard en het gevolg is dat je alledaagse problemen kunt incasseren. Tevens verbetert je bloedsomloop, aangezien je weer voldoende beweegt. Je bouwt spieren op, je coördinatie verbetert en je merkt dat je leniger en sneller wordt. Volg ook Kung Fu trainingen bij jou in de buurt en ontspan je geest en lichaam!
Wat leer je nog meer tijdens trainingen?
Een levensstijl, zo is Kung Fu het beste te beschrijven. Naast dat je de kunst van het vechten leert, leer je zorgvuldiger op je voeding te letten (wat je eet is hoe jij je voelt, toch?), worden ademhalingstechnieken aangeleerd en leer je beter waar te nemen. Op veel Kung Fu scholen krijg je meditatielessen, wapentraining en worden de dierstijlen aangeleerd. Lessen volgen geeft je al vrij snel de volgende fysieke voordelen:
- Een verbeterd uithoudingsvermogen
- Je wordt leniger
- Je ontwikkelt veel meer kracht
- Je wordt zelfverzekerder en evenwichtiger
- Je timing en coördinatie gaan met sprongen vooruit
- Je bloedsomloop verbeterd
Kung Fu is geen zelfverdedigingsport
Opkomen voor jezelf, dat leer je bovenal met Kung Fu! Toch is het geen zelfverdedigingsport maar eerder een vechtkunst. Word je aangevallen, dan schiet je niet in de verdedigingsmodus maar zoek je zelf de aanval. Dat is immers de beste verdediging. Je combineert met stoten en hoge en lage trappen, gebruikt klemmen en waar nodig worpen. Kung Fu is een zeer complete vechtstijl. Tijdens de lessen wordt geleerd om jezelf uit hachelijke situaties te redden. De technieken en combinaties worden je stap voor stap aangeleerd. Een heel belangrijk element tijdens de Kung Fu lessen is de reactiesnelheid. Daar wordt veel op getraind.