Gaan hardlopen en vechtsport samen?

Er is al enorm veel geschreven over cardio in combinatie met vechtsporten. En wij doen dan ook maar een duit in het zakje. Kennelijk is men het er nog steeds niet helemaal over eens of hardlopen (en andere vormen van cardio) wel een positieve bijdrage levert voor een vechter. Want iedere vechter wil sterker worden, spiergroei opbouwen en toenemen in explosiviteit. Sporten waarbij het draait om explosiviteit en kracht zijn o.a. MMA, kickboksen, worstelen en tal van andere vechtsporten. Mensen die veel aan cardio doen krijgen lange, minder krachtige spieren. Daarentegen kunnen deze mensen wel gedurende een langere tijd weerstand bieden. Voorstanders van cardio combineren met vechtsporten geven aan dat duurtraining noodzakelijk is, omdat vechtsporters dan gedurende een langere periode prestaties kunnen leveren. Tegenstanders geven aan dat cardio, zoals hardlopen, spierafbraak bevordert en dat dit dus ten koste gaat van kracht en explosiviteit. Wat ons betreft ligt de waarheid in het midden… Lees gerust verder!

 

Hardlopen en vechtsport, wat ons betreft een goede combinatie

Onze mening ligt een beetje in het midden, tussen de voor- en tegenstanders in. We denken dat indien je eens per week een uurtje cardio training inlast, dit iedere vechtsporter helpt. Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer je met mate cardio trainingen doet, dit niet ten koste gaat van je power. Het grote voordeel is dat men lang op een hoog tempo kan vechten. Ook helpt het bij het herstel na een zware training of wedstrijd.

 

Zwemmen, hardlopen of fietsen?

Uiteindelijk maakt het niet zoveel uit welke duursport je doet om aan je conditie te werken. Zwemmen is natuurlijk een zeer gezonde sport, aangezien het je gewrichten niet belast. Dit kan een voordeel zijn wanneer je tussendoor veel krachttraining doet, tussen de vechttrainingen in. Crosstrainen en hardlopen zijn ook prima alternatieven. Zorg er bij hardlopen wel voor dat je over de juiste schoenen beschikt, anders loop je wellicht blessures op. Kijk wel uit dat je niet teveel aan duurtrainingen doet. Want in dat geval verlies je absoluut wél kracht en explosiviteit. Omdat er al zoveel geschreven is over duursport in combinatie met vechtsport of fitness, raden we je aan om je zelf hierin te verdiepen. Er zijn voldoende websites die hier uitgebreider ingaan.

 

5/5 - (1 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *