Veel mensen zullen zichzelf deze vraag stellen wanneer ze de term COPD horen. Deze afkorting staat namelijk voor ‘Chronic Obstructive Pulmonary Disease’. De term is een verzamelnaam voor diverse longziektes.
Helaas is het tot op de dag van vandaag de medische wereld nog niet gelukt om mensen met COPD te genezen. Echter, het is wel mogelijk om de verergering van COPD zoveel mogelijk af te remmen. Hiervoor kan de behandelend arts allerlei maatregelen adviseren die je in het dagelijks leven kunt inzetten om beter om te kunnen gaan met de longziekte.
Daarnaast zijn er gelukkig ook diverse hulpmiddelen ontwikkeld die artsen beter inzicht geven in de effectiviteit van de behandeling die ze aan hun patiënt hebben voorgeschreven. Voorbeelden hiervan zijn de NHG-standaard COPD en de CCQ. De NHG-standaard is overigens onlangs nog herzien, je kunt de wijzigingen bekijken door op de volgende link te klikken: https://www.chiesi-college.nl/NHG-standaard-COPD.
Wat is er aan de hand als je COPD hebt?
Om het begrijpelijk te houden, zullen we dat eenvoudig uitleggen. In principe komt het er op neer dat er tal van kleine ontstekingen aan de longen zijn. Deze ontstekingen zorgen op de lange termijn voor blijvende beschadigingen, kortom COPD is chronisch. Door de ontstekingen produceert je lichaam meer slijm waardoor het ademhalen belemmerd kan worden. Het gevolg van COPD is dat je last kunt krijgen van onder andere kortademigheid, heftige hoestbuien en benauwdheid. Dit is het gevolg van het niet optimaal kunnen benutten van de inhoud van de longen.
Wanneer je geen actie onderneemt om de ziekte tegen te gaan, kunnen de slijmvliezen steeds meer en meer slijm gaan produceren, met als gevolg dat je meer last kunt krijgen van benauwdheid en heftige hoestbuien waarbij je slijm ophoest. Bovendien worden de slijmvliezen dikker, wat ervoor zorgt dat het lastiger wordt om een goede luchtdoorstroming te behouden. Dit zorgt op zijn beurt vervolgens weer voor het verergeren van de problemen met de ademhaling.
Je begrijpt dus dat het belangrijk is om in een zo vroeg mogelijk stadium van COPD de juiste acties te ondernemen. Op die manier kun je het klachtenbeeld beter onder controle houden en kun je daardoor beter je dagelijkse routine handhaven.
Hoe kan COPD ontstaan?
Hoewel er meerdere oorzaken zijn waarom de ene persoon wel COPD krijgt en de andere niet, is het inmiddels bekend dat met name roken een van de belangrijkste boosdoeners is voor het krijgen van de longziekte. Zoals je weet is roken voor niemand goed, maar als je COPD hebt, is het dus extra belangrijk dat je zo snel mogelijk stopt met het roken van sigaretten. Doe je dit niet, dan kan dat voor een verergering van de ziekte (en daarmee het klachtenbeeld) zorgen. Naast roken is erfelijkheid in sommige gevallen de oorzaak van het krijgen van COPD.