Lichaamsbeweging en kinderen met astma

Astma-is-een-chronische-ontsteking-aan-de-longenWanneer je als ouder een kind hebt dat last heeft van astma, dan wil je er natuurlijk voor zorgen dat het zo min mogelijk last heeft van deze aandoening. Immers, gedurende de kindertijd wil je tenslotte dat vooral plezier aan de orde van de dag is en niet allerlei gezondheidsproblemen. Deze instelling kan er dan ook voor zorgen dat je bang bent dat wanneer je kind aan lichaamsbeweging gaat doen hij alleen maar meer last kan krijgen van zijn astma. Als gevolg hiervan kan de conditie van een kind achteruitgaan en daarmee zijn lichamelijke vermogen om beter om te kunnen gaan met astma.

 

Astma en lichaamsbeweging

 

Op zich is het niet zo vreemd dat je voorzichtig bent met lichaamsbeweging wanneer je kind aan astma lijdt. Immers, wanneer de inspanningen te groot worden, kan er bijvoorbeeld heftige benauwdheid optreden en dat is wel het laatste wat je wilt. Toch is het belangrijk om voldoende te bewegen, het is alleen belangrijk om dit met beleid te doen.

 

Het lastige van astma en lichaamsbeweging, is dat iedere astmapatiënt anders reageert op de longziekte. Hierdoor kan de ene kind bijvoorbeeld intensiever sporten dan het andere. Hoewel dit op een kind wellicht demotiverend kan werken, is het belangrijk om bij de kern te blijven en te beseffen dat lichaamsbeweging op zichzelf het belangrijkste is. Het is echter zaak om niet zelf allerlei sporten en intensieve vormen van lichaamsbeweging uit te gaan proberen. Een goed gesprek met degene die je kind behandeld is daarom aan te raden. Op die manier kan worden vastgesteld wat wel haalbaar is op het gebied van lichaamsbeweging en wat je kind beter niet kan doen.

 

De NHG standaard astma

 

Om het dagelijks leven ondanks de astma gemakkelijker te maken, zijn er naast lichaamsbeweging ook nog eens tal van hulpmiddelen beschikbaar die geregeld door behandelend artsen worden ingezet. Een hiervan is het gebruik van de NHG standaard astma. Dit is een hulpmiddel dat regelmatig kan worden gebruikt om onder andere te monitoren wat de effecten zijn van de behandeling die is ingezet.

 

Een van de voordelen van de NHG standaard astma, is dat het een spirometrie onderzoek combineert met een set vragen die aan de patiënt worden gesteld. De combinatie van een onderzoek waarbij technische hulpmiddelen worden gebruikt en het stellen van vragen aan de patiënt, maakt dat de behandeling beter kan worden afgestemd op de specifieke situatie van degene die astma heeft. Nadeel, is dat de standaard niet bij iedere leeftijd kan worden gebruikt. Doe daarom navraag bij de behandeld arts voor meer informatie.

 

Conclusie

 

Astma is een chronische ontsteking aan de longen waarnaar jarenlang al veel onderzoek is gedaan. Toch is er geen maatwerkoplossing beschikbaar die voor iedere patiënt de beste behandeling oplevert. Het is dan ook goed om ten alle tijden de dialoog met de behandelend arts gaande te houden en met deze persoon af te stemmen waaruit de behandeling (maatregelen en hulpmiddelen) het beste kan bestaan.

5/5 - (1 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *