Hoe gaat het lidmaatschap van een beleggingsclub in zijn werk?

Samen-beleggen-in-een-beleggingsclubWanneer je belegt in aandelen, dan zul je vast wel eens hebben overwogen om lid te worden van een beleggingsclub. Maar hoe gaat zo’n lidmaatschap bij een dergelijke club eigenlijk in zijn werk? In dit artikel lees je hier meer over. We zullen ons in dit artikel overigens richten op de toelichting van een beleggingsclub waarbij de leden onderling intensief samenwerken door collectief te beleggen in aandelen.

Ben je overigens geïnteresseerd in meer interessante informatie over beleggen? Kijk dan eens op deze website over verstandig beleggen. Je vindt er diverse tips om op een veiligere manier te beleggen en bovendien worden er ook regelmatig interessante artikelen over de beleggingswereld gepubliceerd.

Het opstellen van een beleggingsstrategie

Afhankelijk van de werkwijze van een beleggingsclub, zal in veel gevallen het opstellen van een beleggingsstrategie een van de eerste stappen zijn die wordt uitgevoerd. In deze strategie verwerken de leden onder andere welke aandelen ze willen gaan kopen en bij welke koers ze deze aandelen willen verkopen om zo het gewenste financiële resultaat te kunnen behalen.

Ook worden er vaak allerlei scenario’s uitgeschreven, zodat ieder lid precies weet hoe er gereageerd gaat worden op bepaalde situaties die zich op de beurs voor kunnen doen. Met name onverwachte situaties vragen om een gedegen voorbereiding. Op die manier voorkomen de leden namelijk dat ze onverwachts snel een beslissing moeten maken die waarschijnlijk beïnvloed zal worden door menselijke emoties, zoals bijvoorbeeld de emotie angst.

De beleggingsrekening

Wanneer de beleggingsstrategie is opgesteld en het dus duidelijk is hoeveel er in de aandelen geïnvesteerd gaat worden, kunnen de leden ieder hun eigen aandeel in de investering op een beleggingsrekening storten. Deze beleggingsrekening dient vaak door meerdere personen beheerd te worden, zodat er goed toezicht kan worden gehouden op de gezamenlijke gelden. Daarnaast zal er in de meeste gevallen ook periodiek overleg plaatsvinden tussen de leden, zodat ze kunnen kijken of de ingezette beleggingsstrategie de gewenste resultaten oplevert.

Uitbetaling van de behaalde winst

Wanneer de aandelen met winst verkocht zijn, wordt de winst meestal naar gelang de inbreng van de leden onderling verdeeld. Al met al kun je dus stellen dat het collectief beleggen via een beleggingsclub een optie kan zijn indien je niet het gehele financiële risico van beleggen in je eentje wil dragen. Daarbij is het wel belangrijk dat je ook beseft dat je de winst dient te delen.

Rate this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *