Ik wil een hond. Waar moet ik op letten?

Wil jij een hond en heb je nog nooit een hond gehad. Dan is het goed om je eerst eens te verdiepen in wat het voor jou gaat betekenen om een hond te houden. Een hond vraag aandacht en verzorging. Je zult dagelijks met je hond moeten wandelen of fietsen. En dat niet een keer, maar een paar keer. En afhankelijk van je hond zelfs heel hard of heel ver. Want de ene hond heeft meer beweging nodig dan de andere.

En een hond kost geld. Denk aan de hondenbelasting, voeding, dierenartskosten, benodigdheden (zoals een maand, riem, voerbakjes, etc.), trimsalon, verzekering, etc.

Als je van jezelf weet dat je dat er voor over hebt en weet dat je het kunt betalen, is het goed om je vervolgens te verdiepen in de verschillende honden. Want een poedel moet heel anders behandeld worden dan een Sint Bernard. De voeding is anders. De manier van uitlaten. Meegaan in de auto, bus of trein. Een poedel moet naar de trimsalon en een Sint Bernard moet je borstelen. En als die in de verhaarperiode zit, geeft dat heel veel haar in huis.

Overigens is een Sint Bernard liever buiten en is het wel handig dat je een redelijke tuin hebt. Deze hond is ook niet geschikt voor een flat.

En dit zijn dan nog maar twee voorbeelden van de verschillen tussen honden en waar je mee te maken kunt krijgen.

Ga je voor een reu of ga je voor een teef. Wordt het een kleine of wordt het een grote hond. Of iets er tussen in. Mag hij lang haar hebben of juist niet. Wil je een pup of een herplaatser. Wil je met je hond gaan trainen of wil je liever samen met je hond op de bank liggen. Ben je een wandelaar of ga je liever samen met je hond fietsen. Heb je kinderen of een partner, hoe staan zij er tegen over en wat verwachten ze van een hond. En zo kan de lijst met vragen nog veel verder worden uitgebreid.

Stel je zelf de vraag. “Welke hond past bij mij?” en ga op onderzoek uit. Wanneer je vervolgens alles voor jezelf op een rijtje hebt gezet en de juiste afwegingen hebt kunnen maken, kun je verantwoord de beslissing nemen en de juiste hond gaan zoeken.

En als je die dan gevonden hebt, zal je ontdekken dat deze echt bij je past en zullen jullie nog veel plezier aan elkaar beleven.

Ik wens iedere hond de juiste baas en iedere baas de juiste hond.

Kees!

Rate this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *