Betrouwbare corona testen en sneltesten

corona sneltest

Uiteraard hoeven we niet al te veel uitleg te geven wat Corona is, of COVID-19, hoe het ook genoemd wordt. Het is een vervelend virus, en we hopen allemaal van harte dat het ons niet treft. Gelukkig is het testen op Corona nu een stuk makkelijker geworden met de komst van de Corona testen en Corona sneltesten. Meten is weten.

 

Wat is het verschil tussen een Corona test en een Corona sneltest?

Eerst was er de PCR test. De PCR test is een Corona test welke kan aantonen of iemand Corona / COVID-19 heeft. De testmethode is betrouwbaar maar niet erg snel. Om getest te worden met de PCR test, raadpleeg je als eerst de huisarts. Die zal je doorverwijzen naar de GGD welke de Corona test bij je afneemt. De test wordt vervolgens opgestuurd naar het laboratorium welke gaat onderzoeken of je wel of geen COVID-19 hebt. De uitslagen worden vervolgens weer gecommuniceerd met de huisarts welke ze aan jou kenbaar maakt. Het laboratorium heeft 24 uur tot 48 uur nodig om de test te onderzoeken. Wanneer we het bezoekje aan de GGD niet meetellen, dan ben je dus snel een dag of 2 kwijt om erachter te komen of je wel of geen Corona hebt.

Met de Corona sneltest hoef je niet zo lang te wachten als bij de PCR test. De sneltest, zoals de naam al doet vermoeden, maakt het mogelijk om iemand snel te testen op Corona / COVID-19. De uitslag is binnen 15 minuten bekend. Je hoeft niet naar een GGD en er komt ook geen laboratorium aan te pas om de resultaten te onderzoeken. De Corona sneltest geeft je direct dus een antwoord. Je weet dus direct of je Corona hebt of niet.

testen op covid kost tijd

 

2 soorten Corona sneltesten

De PCR test is de wattenstaaf test, en dat is de Corona antigeen sneltest ook. Met behulp van een wattenstaaf wordt dus een ‘sample’ genomen en onderzocht. Bij de Corona sneltest krijg je meteen de uitslag, en bij de PCR test moet je er lang op wachten.

Er is nog een Corona sneltest en dat is de IgG/IgM antilichamen test. De antilichamen test kan je niet vertellen of je wel of geen Corona / COVID-19 hebt, maar wel of je het hebt gehad. Waarom dit nuttig is is simpel. Wie Corona heeft gehad bouwt antistoffen op (antilichamen) en kan de ziekte na 7 dagen niet meer overdragen aan iemand anders. Hij of zij vormt daarmee dus geen besmettingsgevaar meer. De antistoffen worden pas na een dag of 10 tot 20 aangemaakt, geteld vanaf het moment van besmetting.

corona antigeen test vs antilichamen test

 

Wat heeft de werkgever aan een Corona antigeen sneltest?

Met de Corona antigeen sneltest weet de werkgever direct of de geteste persoon een risico vormt voor anderen en kan direct besluiten de werknemer naar huis te sturen of te isoleren. Direct actie dus om een uitbraak te voorkomen.

mensen op de werkvloer met corona

 

Wat heeft de werkgever aan een Corona antilichamen sneltest?

Met de Corona antilichamen sneltest weet de werkgever of iemand immuun is voor COVID-19 of dat hij of zij alsnog het Coronavirus kan krijgen. Tegelijkertijd weet je dus ook of iemand het Coronavirus heeft gehad. Het lichaam maakt IgG en IgM antistoffen aan en die zijn meetbaar met de antilichamen test, welke ook wel bloedtest genoemd wordt. Met behulp van 1 druppel bloed kan de antilichamen sneltest (IgG/IgM sneltest) worden ingezet.

 

Kan iedere werkgever zelf gaan testen?

Nee niet iedere werkgever kan en mag zomaar gaan testen. De Corona sneltest mag alleen worden gebruikt door zorgprofessionals, dus mensen met een RISV of BIG registratienummer. Heeft de werkgever een zorgprofessional in dienst of ingehuurd, dan mag die persoon de werknemers testen op Corona. Een Corona sneltest bestellen (kopen) mag ook alleen gebeuren wanneer er een geldig RISIV of BIG registratienummer wordt opgegeven bij de partij die sneltesten verkoopt.

testen op corona

Wat zijn de voordelen van een COVID snel test?

De voordelen van een COVID snel test zijn enorm groot. De werkgever hoeft de werknemers niet 2 dagen te missen, zoals bij de PCR test het geval is. Zolang er geen uitslag bekend is moet de werknemer verplicht thuisblijven, en het liefst zo geïsoleerd mogelijk, om de kans op besmetting te verkleinen. Met de COVID snel test kan direct worden vastgesteld of iemand wel of geen Corona heeft. Geen Corona betekent geen gevaar. Ook bij twijfel kan de test ingezet worden, ook al zijn er geen Corona symptomen.

Werkgevers kunnen hier per persoon vele honderden euro’s op besparen omdat een zieke werknemer flink in de papieren kan lopen. Daarnaast hoeft het werk niet door een collega te worden overgenomen, en dat scheelt weer werkdruk. Zowel de antigeen sneltest als antistoffen sneltest (IgG/IgM) kunnen dus zorgen voor een aanzienlijke kostenbesparing. Een Corona sneltest kopen is relatief goedkoop. Ze zijn in grote aantallen verkrijgbaar zodat je een voorraad kunt aanleggen om massaal te testen wanneer dat nodig lijkt.

 

RIVM en Uppsala hebben de Corona sneltests onderzocht

Het RIVM en de Uppsala Universiteit hebben de Corona sneltests onderzocht. Niet alle sneltests zijn even goed en betrouwbaar, maar de Healgen steekt er over het algemeen wel met kop en schouders bovenuit. Ook het Amerikaanse FDA heeft zich gebogen over de Healgen Corona sneltest, en in haar rapport naar buiten gebracht dat deze sneltest geschikt is in een noodsituatie zoals deze.

uppsala universiteit corona sneltest onderzocht

Corona test kopen

Op verschillende plaatsen, zowel in de winkels als online kun je een Corona test kopen. Coronatesten zijn er in verschillende soorten. Maar het type dat je zelf thuis kunt gebruiken is de thuistest met het wattenstaafje welke ook wel neustest wordt genoemd. Een van de beste testers is die van Healgen, een Amerikaanse fabrikant.

Rate this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *