Verkopen bedrijfsauto; Hoe pak je dit aan?

bedrijfswagen

Verkopen bedrijfsauto; Hoe pak je dit aan?

Heb je een bedrijf heeft een bedrijfsauto, maar wegens omstandigheden wil je de bedrijfsauto verkopen. Verkopen bedrijfsauto is niet hetzelfde als het verkopen van een particuliere auto en er komt vaak veel meer bij kijken bij het verkoop van een bedrijfsauto. Dit komt omdat er voor een bedrijf andere aankoop eisen zijn dan voor een particulier, afhankelijk van aan wie je jouw bedrijfsauto verkopen gaat heb je te maken met de onderstaande scenario’s.

 

Verkopen bedrijfsauto: aan een bedrijf

Verkopen bedrijfsauto aan een ander bedrijf is de meest gunstige scenario voor een bedrijf, dit omdat hier geen extra kosten bijkomen voor de verkopen wat bij een particulier soms wel het geval is. Natuurlijk moet er wel bepaald papierwerk afgehandeld worden zodat de belastingdienst weet wie de nieuwe verantwoordelijke is voor de auto en dat de auto binnen zakelijk kringen blijft. Zorg ervoor dat dit goed geregeld wordt, mocht de koper de auto namelijk zetten op zijn eigen naam in plaats van zijn bedrijf dan komen de openstaande kosten alsnog bij jou terecht.

 

Verkopen bedrijfsauto: aan particulier

Bedrijfsauto aan een particulier; hier is waar bedrijven eerst moeten kijken als hun bedrijfsauto al langer dan 5 jaar in hun bezit is of niet. Is dit niet het geval dan komen er nog extra kosten bij voor de verkoper. Op internet zijn een aantal handige tabellen te vinden waarin je deze kosten precies kan berekenen, het bedrag verschilt namelijk per jaar en hoe langer de auto al in bezit is van het bedrijf hoe lager deze kosten zullen zijn.

Mocht het zo zijn dat het verkopen bedrijfsauto gaat met winst; dan moet er slechts over het bedrag dat gezien wordt als winst belasting betaald worden. Word de auto verkocht met gelijke waarde of met verlies? Dan komen er geen extra kosten bij. Er komen ook geen extra kosten bij als de auto ouder is dan 5 jaar.

 

Verkopen bedrijfsauto: via een veiling

Heb je als bedrijf zijnde niet de tijd om allerlei aspecten te controleren of papierwerk te regelen voor verkoop aan een van deze partijen? Dan kan je gebruik maken van een autoveiling, hierbij worden opkopers benaderd die een bod doen op jouw bedrijfsauto. De opkoper die uiteindelijk jouw auto overneemt zal vaak ook al het onderzoek en papierwerk regelen. Een deal via een autoveiling is vaak binnen een dag geregeld. Autoveilingen zijn niet allemaal gratis, dus let daar op.

 

 

Rate this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *